Pocs establiments poden presumir de conèixer tan bé el seu producte com la Casa Donoso. Ubicat al número 325 del carrer Gran de Sant Andreu, aquest establiment a cavall entre celler i vermuteria s’ha convertit en tota una referència del producte gurmet. “Després de tenir fins a dos locals diferents, a Malats i Mateu Ferran, ara sí que hem trobat el nostre espai amb barra i taules on poder degustar tot el que oferim”, explica la seva responsable, Silvana Donoso.
Casa Donoso no ha deixat d’evolucionar des de la seva fundació l’any 2021 al carrer de Malats. “Des del principi volia muntar amb la meva germana un celler, però com que estàvem sortint de la pandèmia ens va agafar vertigen i al final vam optar per fer una botiga de productes gurmet”, recorda. La realitat, però, les va reconduir cap al seu destí: “Com que el local no donava per gaire, vaig traslladar-me a Mateu Ferran l’any 2022; un establiment que estava al cor de Sant Andreu i que ja sí que ens donava marge per ampliar l’espai i incorporar la venda de vins i vermuts”.
Ara bé, cal tenir en compte que l’evolució de la Casa Donoso no va quedar ni de bon tros en aquest punt. “Aleshores els clients ens preguntaven si podien fer el vermut que compraven sobre els barrils que teníem de decoració, però els havíem de dir que no perquè només podíem vendre per emportar”, explica la Silvana. Menys de dos anys després d’aixecar la persiana a Mateu Ferran, el trasllat es plantejava obligatori si volia satisfer els anhels de la clientela.
“Aquí ja sí que tenim tot el que volia”, confirma des del local del carrer Gran. De fet, la seva clientela de Mateu Ferran tampoc és que l’hagin abandonat pas amb el trasllat. “Des del primer dia que m’han acompanyat i m’han ajudat moltíssim a començar des d’aquest darrer febrer fins aquí”, confessa la responsable. Des d’aleshores, que els prestatges de fusta i ferro resten farcits amb tot un assortiment de productes únics que van des de les llaunes en conserva prèmium, fins a vins locals i nacionals, passant per cerveses artesanes i tota mena de delicatessen. “Fins i tot fem lots de Nadal amb l’assortiment que tenim a la botiga”, comenta mentre acaba de precintar un d’ells.
El millor de tot? Que ja no només disposen de barra i taules on el veïnat pot passar una bona estona tastant els productes, prenent un cafè o dinant un plat combinat, sinó que també disposen de terrassa al carrer. “La ubicació és ideal; a més, també s’ha de dir que el carrer Gran de Sant Andreu ha millorat molt en aquest tram”, afegeix la també associada a l’entitat comercial Sant Andreu Nord.
Una posada en marxa que ja s’ha integrat plenament en l’entorn. Prova d’aquesta realitat és la bona rebuda que han tingut les activitats que organitzen: “Si bé fins ara hem celebrat de forma puntual cates de vins, de vermut i de cervesa, o maridatges de vins i formatges, la nostra intenció és fer una programació de tastets fixa per aquest 2025”. Tal com avança, la previsió és convocar cada quinze dies al veïnat per fer un tast al local.
Tot plegat, per acabar de completar el ventall de serveis que ofereix amb el seu equip a la clientela. “Tenim la sort de comptar amb un veïnat al qual podem encaixar per dos vessants; el primer pels preus ajustats que podem tenir al llarg de la setmana, sigui per esmorzar o per dinar, i el segon pels productes de primera que ens poden comprar per a ocasions especials”. Al cap i a la fi, la Casa Donoso és com una mena de Club Gourmet d’El Corte Inglés, però versió Sant Andreu. És a dir, des de la proximitat de la venda al detall i el caliu d’un establiment a peu de carrer i a tocar de casa.