El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El Festival 42 vesteix de fantasia la Fabra i Coats

Cultura

Només travessar la porta de la Fabra i Coats, el so de les converses es fon amb l’expectació dels lectors que, amb llibre i bolígraf en mà, es preparen per trobar els autors dels seus mons preferits. Hi ha alguna cosa màgica en aquest lloc: els dracs suren pels passadissos i sembla que en aquesta sala la fantasia és arreu, tangible, vibrant, compartida.

 

Sant Andreu torna a ser l’escenari d’un dels esdeveniments més esperats de la tardor: la quarta edició del Festival 42 de Gèneres Fantàstics. Aquesta celebració, organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona, ha aconseguit consolidar-se com un referent cultural en poc temps i ha pogut reunir creadors i aficionats de tots els subgèneres fantàstics.

Aquest dimecres, el comissari del Festival, Ricard Ruiz Garzón, ha donat el tret de sortida a la jornada i ha destacat que el 42 és molt més que un festival de literatura; és, com ell diu, “un autèntic homenatge a la cultura del gènere”. Abans de res, Garzón ha matisat que aquesta edició “no ha estat fàcil de portar”, i vol dedicar-la al País Valencià, encara afectat pels estralls de la DANA.

Amb això, comença un recorregut de cinc dies (6-10 de novembre) per descobrir un món de ficció, mites i ciència a través de conferències, presentacions de llibres i activitats immersives. Tot i que el festival es va crear amb humilitat fa pocs anys, enguany s’espera superar els 10.000 visitants i la sala de la conversa inaugural, plena a vessar, és una prova de l’atractiu de l’esdeveniment. “El fantàstic és un gènere eminentment popular”, ha remarcat l’autor de ‘La pell freda’, Albert Sánchez Piñol, en iniciar la primera sessió. L’escriptor ha fet una defensa contundent del gènere i ha afegit que per a ell “un còmic pot tenir la mateixa funcionalitat que la literatura més avançada, l’important és que ens arribi i ens ensenyi alguna cosa”.

Un dels punts forts d’aquesta edició és el protagonisme dels dracs, que tornen al festival com a símbol de Barcelona, considerada la ciutat dels dracs, i com a eix central de l’esdeveniment. Amb figures gegants per tota la Fabra i Coats i narracions que exploren la mitologia d’aquestes criatures, el festival sembla haver aconseguit el seu propòsit de crear un espai idoni per a la fantasia.

Entre els moments més esperats d’aquesta edició hi ha la ShirleyCon i la LeGuinCon, dues convencions dedicades a homenatjar Shirley Jackson i Ursula K. Le Guin, figures essencials del gènere. A més, s’han organitzat rutes literàries, representacions teatrals, tallers i debats sobre temes actuals.

Conversa inaugural entre Ricard Ruiz Garzón i Albert Sánchez Piñol // Mònica Riu

Amb aquesta edició, la Fabra i Coats torna a ser el temple del fantàstic, un punt de trobada on la imaginació no coneix límits. I és aquí, a cada passadís i racó, on els lectors descobriran que els dracs, els herois i els mons llunyans no són només metàfores, sinó realitats compartides que, en aquests cinc dies, es fan plenament presents.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt