Diada crítica. Les entitats de Sant Andreu de Palomar que els darrers anys han organitzat l’acte central de la Diada a tocar de la Capella dels Segadors s’han mostrat molt disconformes amb la gestió de l’activitat que n’ha fet el Districte de Sant Andreu. Segons ha pogut saber L’Exprés de Sant Andreu, entitats com Òmnium han decidit deixar de col·laborar en l’organització de l’esdeveniment del proper 10 de setembre a les 17.45 hores, després de sentir-se “menystinguts” pel nou executiu socialista de la plaça d’Orfila.
“L’any passat amb els comuns ja vam tenir problemes amb el reconeixement de les entitats que col·laboraven en l’organització de la Diada, perquè el Districte va esborrar els nostres logos del cartell oficial, però aquest any ens hem trobat que directament no esmenten a cap associació com a organitzadora i s’ho han fet seu“, expliquen fonts de les entitats a aquest mitjà de comunicació.
Una apropiació que, segons apunten, estaria relacionada amb la disconformitat de les files socialistes amb la deriva política que, suposadament, hauria agafat l’acte de la plaça de les Dones de la Motor Ibèrica. De fet, les relacions entre el consistori local i les entitats no ha fet més que anar a pitjor. Per una banda, l’any passat la regidora de Barcelona en Comú, Lucía Martín, no va respondre la carta que els van enviar la junta d’Òmnium queixant-se del fet que no se’ls inclogués al cartell oficial. Per l’altra, enguany l’Ajuntament fins i tot ha decidit apartar al Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) de l’organització i de la conducció de l’acte. Més concretament, el Districte s’ha erigit com a únic organitzador de l’acte i ha relegat al CEII com a entitat “col·laboradora”.
Per tant, i a diferència d’anys anteriors, l’acte de celebració de la Diada no estarà presentat per cap membre de les entitats de Sant Andreu. “L’Ajuntament ha decidit contractar un presentador professional i independent al teixit associatiu”, expliquen les mateixes fonts. “Ara han creat un caldo de cultiu que ha conduït a què les entitats es comencin a donar de baixa de l’acte”, avancen. Tal com assenyalen, no només Òmnium Sant Andreu no hi serà present, sinó que l’ANC i la CUP també s’han donat de baixa. Un degoteig que ha portat el Districte a enviar un correu electrònic a les entitats per saber quines sí que hi seran presents a l’ofrena floral.
En paral·lel, el grup municipal Trias x Barcelona (abans Junts), ha fet públic un comunicat on recorden que fa dotze anys va ser l’exregidor del Districte, Raimond Blasi, qui va donar suport al CEII perquè organitzés i liderés l’acte de la Diada a Sant Andreu. Un esdeveniment que, a més, hauria de servir per divulgar la història de la Capella dels Segadors. Des d’aleshores, recorden, la commemoració a Sant Andreu sempre l’ha organitzat el CEII amb la col·laboració d’Òmnium, “la principal entitat cultural de Catalunya”. Per la qual cosa, des del principal grup de l’oposició critiquen que el nou Govern socialista no permeti a cap de les dues entitats encarregar-se de la gestió de la Diada. Una actitud que, des del seu punt de vista, és “una total manca de respecte a totes elles i a tota la ciutadania”.
En el mateix sentit s’ha pronunciat el líder municipal d’ERC, Ernest Maragall, qui ha denunciat que la invitació de l’administració local “menysté el paper d’aquesta entitat vital”, en referència al CEII. “L’Ajuntament ha de contribuir, però no pot substituir ni apropiar-se del paper d’entitats cíviques tan acreditades”, ha afegit en una piulada.
En aquest sentit, també és rellevant destacar que, de l’espectre polític, enguany només està prevista la intervenció política de la nova regidora socialista de Sant Andreu, Marta Villanueva. El motiu rau en el fet que la presidència del Districte encara s’ha de designar en el proper ple de dimarts, malgrat que amb gairebé tota seguretat el càrrec recaurà en el republicà Ernest Maragall.
Més enllà de la intervenció de Villanueva i la conducció de l’acte per part d’un professional independent, també hi haurà parlaments del president del CEII, Jordi Petit, i del catedràtic d’Història Moderna, Àngel Casals, qui oferirà una xerrada titulada ‘Catalans i la violència als segles XVI i XVII’. L’acte també comptarà amb la participació de l’Esbart Maragall, el qual realitzarà ‘El ball de l’homenatge’ i de l’Orfeó l’Eco de Catalunya. Un cop finalitzades les intervencions i les exhibicions culturals, es procedirà a celebrar l’ofrena floral a l’exterior de la Capella dels Segadors, degut el mal estat de conservació de l’interior de l’edifici.
Fotografia | L’historiador del CEII, Pau Vinyes, condueix l’acte d’una de les passades edicions // DGM