Després de l’èxit de la primera edició amb 6.000 assistents, entre el 2 i el 6 de novembre els fans dels gèneres fantàstics es tornaran a veure les cares al Festival 42 que acollirà la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació. Un esdeveniment que, d’entrada, ja té programades fins a 84 propostes i més de 225 participants entre autors, especialistes i moderadors. Entre aquests, noms tan rellevants com els de Max Besora, David Mitchell, Rachel Yoder, Gareth Hanrahan, Aliette de Bodard, Rosa Fabregat, Jordi Sierra i Fabra, Tade Thompson, Lavie Tidhar, Catherine Dufour, Paul Kingsnorth o Cat Rambo.
Aquesta segona edició dedicarà el seu fil conductor a les seqüeles psicològiques que s’han derivat de la pandèmia, mentre que en paral·lel posarà l’accent en la literatura de gèneres fantàstics destinada al públic juvenil. Tot plegat, amb una programació farcida de debats, entrevistes, presentacions i col·loquis ons els “convidats i convidades que coneixen tant el camp de la creació literària com alguns dels secrets que amaga la ment humana recorreran la frontera, sempre prima, confusa i sovint indistingible, entre raó i bogeria, entre fantasia i realitat”, ha avançat el regidor de Cultura, Jordi Martí.
De fet, el cartell del Festival 42 d’enguany aplega totes aquestes qüestions. Obra de l’artista Andreu Zaragoza, la il·lustració inclou referències a subgèneres literaris, autors i obres destacades, recull la influència en el gènere del cinema i la televisió i al·ludeix de manera directa a la salut mental.
A parer del comissari del festival organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Ricard Ruiz Garzón, les jornades “han esdevingut una cita de referència per a qualsevol persona lectora, curiosa, aficionada o interessada en la imaginació literària”. De fet, de cara a aquest novembre la intenció és “multiplicar realitats i dimensions, a difondre el bo i millor de la literatura sense fronteres, a potenciar les connexions que van de la mitologia a la ciència-ficció i de la fantasia juvenil al terror més subversiu”.
Una conversa amb l’escriptor i mestre de literatura juvenil i adulta en la ciència-ficció, Pep Albanell, obrirà el teló dimecres 2, mentre que la cloenda, diumenge 6, consistirà en un debat teatralitzat amb música i escenografies creades específicament per a l’ocasió. Entre obertura i cloenda hi haurà tot un reguitzell de lliuraments de premis, homenatges (a l’editor i traductor Paco Porrúa, a l’editor Miquel Barceló, als pioners José Mallorquí i Rosa Fabregat…) i exposicions (dedicades a Terry Pratchett i Italo Calvino), entre d’altres.