El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) ha emès aquest diumenge un comunicat on demana al Districte de Sant Andreu que tregui dels calaixos el projecte del Parc d’Interpretació del Rec Comtal. L’any 2015 ja es va plantejar desenvolupar entre els carrers de Palomar, Fernando Pessoa, l’Institut Doctor Puigvert i les vies del tren una gran zona verda que recuperés les construccions arqueològiques relacionades amb l’aigua que encara es conserven en aquest punt, però des d’aleshores que res s’ha mogut sobre el terreny.
Tot i ser una parcel·la molt concreta, aquesta allotja un tram important de l’antic Rec Comtal, les restes de l’antic molí de Sant Andreu, el pont del molí, les restes de l’antic camí d’origen medieval que comunicava els pobles de Sant Andreu de Palomar i Santa Coloma de Gramenet i, el que representa la cirereta del pastís: les restes més grans mai trobades de l’aqüeducte romà que portava l’aigua a l’antiga ciutat romana de Barcino (descobert l’any 2004).
Tal com recalquen els historiadors i arqueòlegs de Sant Andreu, es tracta d’“un gran tresor patrimonial” que permetrà als veïns “conèixer, des d’un mateix punt, l’entrada de l’aigua al Pla de Barcelona“. Tota una infraestructura de més de dos mil anys d’història que ajudaria a entendre com arribava l’aigua a la Ciutat Comtal, ja fos per regar, per empènyer els molins o bé per hidratar els seus ciutadans. Si bé el projecte engegat en la fase final del mandat de CiU a l’Ajuntament buscava recuperar les restes arqueològiques i recrear en aquesta zona verda un espai pedagògic, amb les eleccions del 2015 “tot es va aturar”, lamenten des del CEII.
En aquesta línia, l’entitat recorda com el nou Govern municipal de l’alcaldessa Ada Colau “va trobar interessant el projecte”, però que ja d’entrada “va demanar una mica de temps per poder estudiar-lo bé”. Un marge de temps que ja s’ha allargat sis anys, on en comptes d’avançar, “s’ha actuat en sentit contrari”, denuncien. L’exemple: “Una part d’aquest espai ha estat cedit a la Cooperativa TEB, que novament continua ampliant el seu espai en aquell indret, ara amb un nou moll de càrrega“. Una ocupació del terreny que suposarà “la pèrdua d’una part del parc i del tram del Rec Comtal que ha quedat afectat i que perdrem per sempre“, ja que la nova ampliació de la nau quedarà sobre les restes que aquestes darreres setmanes s’han localitzat de la infraestructura hídrica.
Davant d’aquesta dinàmica, des del CEII observen com els càrrecs del Districte de Sant Andreu “han oblidat per complet aquest projecte de zona verda” i els fan responsables del fet que aquestes estructures arqueològiques (algunes, encara visibles) “s’estiguin degradant a marxes forçades“. Una manca de diligència governamental que tampoc els sorprèn, ja que han pogut comprovar de primera mà com la inacció per protegir el patrimoni històric no només queda en aquest solar, sinó que s’estén a la capella dels Segadors o al conjunt de les cases del carrer del Pont. De fet, mentre que al Pla d’Actuació del Districte de Sant Andreu 2020 – 2023 (PAD) el Govern de la regidora Lucía Martín només parla “d’efectuar el reforç estructural i obertura de la primera fase” d’aquest darrer conjunt de cases, ni el Parc d’Interpretació del Rec Comtal ni la recuperació de la capella dels Segadors apareixen en el full de ruta de l’executiu de comuns i socialistes.
Des de l’entitat lamenten l’oblit al qual sotmet el consistori el patrimoni històric i que tots aquests espais restin “a l’espera d’una decisió que mai no arriba“, fet que provocarà que “el patrimoni acabi perdent-se“. Per aquesta raó, des del CEII demanen que “es desencalli ja aquesta situació i s’iniciï el projecte d’ordenació i de conservació d’aquest conjunt tan abandonat per tal d’evitar que encara es deteriori més“.
Fins avui dia, l’únic que s’ha mogut als despatxos és l’adjudicació que va fer l’Ajuntament de Barcelona a una empresa perquè redactés el Manual d’Aplicació de Criteris d’Intervenció i d’Interpretació del Rec Comtal, per valor de 65.445,27 euros amb IVA. Una tasca que s’havia d’executar en quatre mesos i que es va formalitzar a l’estiu del 2020, però de la qual els components del CEII confessen no saber-ne res.
Fotografia | Pla Director del Rec Comtal