El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Santi Serra: “Lucía Martín encara viu de la feina que va fer Laia Ortíz”

Andreuencs

Si algú hauria d’escollir a cinc andreuencs que palpin i treballin diàriament la realitat i els problemes del veïnat, un d’ells seria Santi Serra. President de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar, el veterà líder veïnal repassa a L’Exprés de Sant Andreu tota l’actualitat i les mancances històriques del nucli urbà. Segons avança, la COVID-19 no ha de fer oblidar al Govern de la regidora Lucía Martín les “qüestions urgentíssimes” que el nucli urbà necessita resoldre d’una vegada per totes.

Banner Ajuntament 300x250
 

Com ha afectat la COVID-19 a l’organització veïnal?
Tenim molts projectes en marxa, però la COVID-19 ens ho ha aturat tot. Aquest dissabte teníem previst celebrar al carrer Gran l’aniversari del 40è aniversari de la nostra revista, el Sant Andreu de Cap a Peus, però l’hem hagut de suspendre sine die. Pel que fa a les reivindicacions que tenim pendents d’entomar amb la FAVB, és difícil perquè no tenim la possibilitat de trobar-nos plegats. Però nosaltres sabem que hem de seguir allà, reivindicar i fer que a l’Ajuntament sentin el nostre alè al clatell.

Fins d’aquí a 15 dies com a mínim, aquest serà el darrer matí que podrem fer un cafè en una terrassa de Sant Andreu [l’entrevista es va dur a terme el passat dijous]. Com afectarà aquesta segona onada del coronavirus a la vida veïnal i comercial?
Afectarà per molts motius. Sant Andreu té una població envellida, on la seva gent gran té molta por. Se’ls ha de servir i d’ajudar. El comerç tirarà endavant 50.000 noves idees per sortir-se’n. Tindrem problemes d’atur, d’ERTOS… haurem de seguir amb les línies posades i ben organitzats, sense que les altes esferes ens diguin com ho hem de fer. A Sant Andreu tenim diferents grups de gent que han actuat i segueixen actuant. Hi ha moltes necessitats a cobrir, però com ho farem? Són moltes coses que ens preguntem, però les haurem de solucionar perquè no ens podem quedar aturats.

Sant Andreu sempre ha tingut una renda mitjana per sota de la barcelonina. La pandèmia empobrirà més al veïnat?
La pandèmia empobrirà a tothom i als qui viuen en un barri pobre, encara més. Sant Andreu no és dels últims, perquè tenim gent treballadora i de classe mitjana, però això empobrirà a tothom. També enriquirà encara més als rics, perquè d’això se n’aprofitaran les entitats bancàries, els de l’IBEX-35 i tota la resta, sense pensar en els altres.

La darrera crisi va deixar tota una tongada de desnonaments. Veurem com aquests es tornen a multiplicar?
Sí, i sobretot per culpa dels fons d’inversió que es van quedar amb les propietats. És una vergonya que no s’hagi fet res amb tot això. A banda, veurem què passa amb tota la gent que no està donada d’alta a la Seguretat Social, treballa en negre o en precari i no està organitzada. Seran els qui més patiran i això trenca el cor, perquè sempre són els mateixos.

La regidora Lucía Martín ja parla obertament “d’ajustaments pressupostaris” arran la COVID-19. És a dir, retallades. S’ho esperaven d’un govern d’esquerres?
No m’ho esperava, però els socis que tenen els comuns són els que són i tenen la clau de la caixa dels diners. Recordem que és el senyor Jaume Collboni qui porta les finances. Ara, sabem que si retallem més, no ens en sortirem, perquè això serà molt difícil de superar.

La regidora feia especial èmfasi en projectes de Sant Andreu, però sense ensenyar les cartes. Els fa por que aturin algun projecte clau pel veïnat?
Ara a Casernes ha començat la construcció dels 152 habitatges per a persones grans i el centre per a joves Jaume Oller. Esperem que facin més coses, com resoldre les afectacions urbanístiques de la protecció del Casc Antic, però creiem que no ho tiraran endavant i els diners els faran servir per a altres coses.

Una de les banderes del Govern municipal és la mobilitat sostenible. En quin punt està la fase dos de la pacificació del carrer Gran entre Joan Torras i Mossèn Clapés?
Esperem que comenci d’aquí ben poc, però tampoc ens diuen res. Asseguren que no s’ha aturat i que tirarà endavant, però és que ja haurien d’haver començat.

La comunicació amb el Govern és fluida?
Darrerament… és poca. Ens hem reunit un parell de vegades amb la regidora i el seu equip, però sembla que van enfeinats. Ens arreglem com podem amb el conseller tècnic, Gerard Sentís, però la regidora està més a la plaça Sant Jaume que no pas aquí.

Es nota que Lucía Martín no és veïna de Sant Andreu, com potser sí que ho era Laia Ortiz?
Es nota molt que la regidora no és d’aquí. Aquí només ve a treballar, mentre que la regidora Laia Ortiz s’hi va dedicar fort a Sant Andreu. En aquests moments Lucía Martín encara viu de la feina que va fer la seva antecessora.

Saben si l’actual Govern treballa en projectes de futur?
De moment el Pla d’Actuació del Districte ha quedat aturat. Demanarem una altra trobada amb ells per posar els punts sobre les i. Hi ha qüestions urgentíssimes, però en aquests moments sempre tenen l’excusa de la COVID-19.

En una darrera editorial del De Cap a Peus es queixaven que, des de l’Ajuntament, s’estaven posant les aportacions de la seva entitat veïnal al mateix nivell que les dels particulars, sense tenir en compte la trajectòria històrica ni la representativitat de l’associació.
Seguim igual que com estàvem: menystinguts. Però nosaltres seguirem sent allà. Que no ho dubtin.

Estan satisfets amb la reactivació de les Casernes?
De moment s’està fent el que va planejar l’anterior Govern. No hi ha res més. Com que ara es veu que les màquines treballen i edifiquen, als de l’Ajuntament els està bé. Però passaran els anys i ens preocupa que tot es torni a aturar perquè l’administració sempre és molt lenta i molt feixuga.

A Casernes tenim la cantonada dels legionarios. Si bé a l’anterior mandat la pretensió d’expulsar-los era molt viva, ara sembla que amb l’actual executiu s’ha adormit la qüestió. Què ha passat?
Si el Govern s’ha rendit, nosaltres no ens hem rendit. Continuem reivindicant que aquí no volem legionarios. Hem fet propostes a l’Ajuntament i al Consorci de la Zona Franca (CZF). Ens vam reunir amb el delegat del CZF, Pere Navarro, només una setmana després de ser anomenat. Ens va dir que no coneixia el tema dels legionarios i ens va dir que no els volia i que si li presentàvem un projecte, faria el possible per fer-los fora.

Vosaltres fa temps que ja vau treballar en aquesta qüestió.
Li vam presentar un projecte similar al que ja vam fer amb l’edifici d’Hisenda del carrer Gran. En aquest cas, fer un equipament municipal i portar el Departament d’Urbanisme per dotar de vida aquella zona que està degradada. Hem de tenir en compte que Urbanisme ara està ubicat al centre comercial de les Glòries i paga un lloguer milionari a la mateixa societat propietària de La Maquinista.

Què els va semblar?
Ningú ens ha contestat. No fem més que insistir i segueixen sense contestar ni des del CZF ni des d’enlloc. Al senyor Pere Navarro ja no l’hem tornat a veure, perquè sembla que es preocupa més de fer grans celebracions i presentacions amb el Rei d’Espanya. Després ens llencen globus sonda com l’espai olímpic. Ens hem reunit amb aquest tema un munt de vegades i al final… no es fa res. Això és el que m’empipa de l’actual mandat de l’Ajuntament: van projectant coses i dient coses i coses, però tot són titulars.

La pacificació de la Meridiana també arribarà només fins a la cantonada de la rambla de Fabra i Puig. Perquè creu que no han atacat la part més problemàtica que és precisament la que afecta el conjunt de Sant Andreu?
Vull creure que són les fases que ens van presentar i que de Fabra i Puig al pont de Sarajevo serà l’últim. Tot i això, per mi no és la més complicada, sinó que és la més essencial. Crec que han tingut por de pacificar la Meridiana. Nosaltres hauríem tret un carril més als cotxes, per fer-la un carrer de la ciutat. Al final, les ciutats han de ser per les persones, no pels cotxes.

Arran la pacificació del carrer Gran, però, també tenim els nuclis del voltant de la plaça de Marià Brossa i el del sud de Sant Andreu que es queixen de l’increment del trànsit. Fins a quin punt era un fet previsible o una mala planificació de la mobilitat per part del consistori?
Els cotxes que sortien de la ronda i feien servir el carrer Gran per estalviar-se la Meridiana i anar a parar directament al carrer de Mallorca els havíem de treure i els hem tret. La gran majoria s’han evaporat, però no tots. I aquests s’han buscat alternatives per no haver de fer cues a l’entrada de Barcelona. El problema és que ni pel carrer Gran ni per aquests carrers haurien de circular cotxes com circulen actualment. A la llarga només hauran de circular els cotxes dels veïns i ho haurem de fer quan es desmunti la carpa del mercat al carrer de Sant Adrià i la segona fase del carrer Gran estigui acabada. Tot el que està passant és provisional.

En l’àmbit del transport públic, es creu el desencallament definitiu de la nova estació de Sant Andreu Comtal?
En aquest cas, sí. És molt important i serà la primera passa per resoldre tota la ferida territorial que tenim des d’aquí fins més enllà de la Sagrera. A més, tot l’avançament de la Sagrera permetrà descongestionar el terrible trànsit ferroviari que tenim a Sants.

Un cop s’inauguri la nova estació, l’actual edifici quedarà alliberat. Des de l’entitat ja han pensat un possible ús per quan passi a mans municipals?
L’estació antiga es convertirà en un equipament de ciutat i ja hem demanat a l’Ajuntament que comenci a pensar què volen fer, perquè nosaltres com a entitat hi voldrem ser. A més, aquesta actuació també haurà d’estar coordinada amb el projecte de les Cases del Pont i el conjunt històric dels voltants. S’haurà de reurbanitzar amb caràcter històric.

Santi Serra, a la mateixa plaça de l’Estació // DGM

Però avui dia no tenim ni projecte per l’edifici de l’estació, ni pel que ha de cedir la Clínica Sant Jordi a la ciutat; les Cases del Pont sumen ja quatre anys tancades i la Capella dels Segadors encara no té ni protecció definitiva. Quin creu que és l’interès de l’Ajuntament pel patrimoni històric?
Els hem parlat molt tant nosaltres com altres entitats, i sembla que entenen i veuen que, quan tinguin possibilitats, faran el que sigui. Hi ha molta gent important interessada a fer estudis, però entenem que l’administració és lenta i que no hi ha pressupost per planificar aquests grans projectes.

Com a entitat veïnal consideren essencial que la pediatria torni al CAP de la Meridiana.
I tant, i que el CAP sigui encara més important per Sant Andreu, perquè se’ns ha deixat de la mà de Déu. Quan van fer el centre de Casernes no van incrementar els equips sanitaris, només els van repartir i això no pot ser. Són incongruències pel fet de fer expressament les coses malament. Ara rebem les conseqüències de tota la gestió que va fer el conseller de Salut, Boí Ruiz, des del Govern de la Generalitat. Aquest senyor ens va desmuntar la sanitat pels interessos de la sanitat privada.

Tenim problemes d’habitatge, mobilitat, salut, les Casernes… Però quina és la qüestió que no pot quedar relegada, de cap manera, per la COVID-19?
El Districte el que ha de fer és acabar tot el que té projectat, com el Mercat o el carrer Gran. Si acabem la pacificació de tot el carrer Gran fins a Mossèn Clapés, alliberarem els sectors que es queixen de l’increment del trànsit. Això sí: amb determinació i sense lentitud. I sempre collant a la resta de responsables, com ara Adif, per desencallar tot el que està pendent.

Quins a quin punt beneficia o perjudica l’actual aliança de Govern entre comuns i socialistes per tirar endavant aquestes qüestions?
Tenen dues formes de veure la política municipal molt diferent. Des del meu punt de vista personal, la història que es porten els socialistes amb què han governat molts anys i saben com funcionen totes les coses, provoquen que els altres que han entrat amb empenta i il·lusió es trobin una barrera al davant que els marca què han de fer perquè les coses surtin bé. El pitjor de tot és que s’ho han cregut, quan no s’ho haurien de creure. No han d’estar pendents constantment que el soci de Govern no s’enfadi o què dirà.

Aquesta qüestió va quedar palesa en el període que Laia Ortiz i Carmen Andrés van passar per la regidoria del Districte?
Es va notar moltíssim. Va canviar tot de cop quan va marxar Carmen Andrés i va tornar Laia Ortiz. Va ser quan Sant Andreu va començar a funcionar i Barcelona en si. El problema és que abans no necessitaven als socialistes i ara sí.

Falten anys encara, però si segueix aquesta dinàmica pot acabar passant factura als comuns a les properes municipals?
Si segueixen igual, els comuns perdran punts. Han de tornar a portar la iniciativa, perquè si no es quedaran molt enrere.

1 Comentari

  1. Resulta curioso como este señor habla en nombre de todos los vecinos, y habla de lo que se hará en el barrio, como si él fuera el alcalde, cuando nadie le ha votado.

    Habla de coches como si fueran solos, debería saber que los coches transportan personas, los conducen personas que en muchos casos lo tienen que utilizar para ir a trabajar a una fábrica de fuera de Barcelona y no llega el transporte público hasta su polígono industrial o, si llega, no lo hace a las 6 de la mañana.

    A este señor le molesta que existan vehículos que utilicen nuestro barrio para llegar a otros puntos de la ciudad, ya me contarán a mí qué daño hace esa gente que lo único que quieren es llegar antes a su destino y se buscan la vida como pueden para evitar los atascos.

    Me da la sensación de que piensa en un mundo ideal donde todo sea ídilico, pero esto no es así. Trabaje para que se mejore la red de metro y que éste llegue a más sitios, y ya verá como la gente no usará el coche. Eso significará menos atascos, menos contaminación y menos ruidos.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Andreuencs

Vés a dalt