“Un malentès entre departaments”. Així ha justificat la regidora de Sant Andreu, Lucía Martín, el fet que la Capella dels Segadors no s’arribés a declarar mai com a Bé d’Interès Local, tot i que l’inici del procediment hauria d’haver començat fa quatre anys. Va ser aleshores quan la majoria del Ple del Districte, a proposició de CiU, va elevar a la plaça de Sant Jaume la necessitat de protegir el complex històric. Des d’aleshores, però, res s’ha mogut a l’Ajuntament de Barcelona.
El ‘reset’ de tot el procediment ha arribat aquest dimecres al darrer ple municipal, on la regidora adscrita a Sant Andreu per JxCAT, Neus Munté, ha tornat a reclamar a l’executiu de comuns i socialistes que es posessin mans a l’obra amb la qüestió. “Han passat quatre anys, vostès ens han dit que s’han fet estudis, que s’ha d’analitzar…, però no entenem com això no s’ha pogut dur a terme encara; la qüestió és urgent“, ha exposat. A més, aquest cop des de les files neoconvergents no només han demanat protegir la capella, sinó que han inclòs al conjunt l’Església i les cases del carrer del Pont.
Segons Munté, cal accelerar tot el procés per catalogar la peça com a Bé d’Interès Local i així poder-la incloure en “una línia de subvencions del Departament de Cultura del Govern de la Generalitat, atès el seu estat precari i la necessitat de preservar-lo”. En aquesta línia, ha destacat que “380 anys després de la Revolta dels Segadors, la referència històrica que encara perdura continua abandonada i en greu perill d’esfondrament“. Un estat que no ha fet més que empitjorar des que l’any 1909 va ser calcinada durant la Setmana Tràgica, ha recordat.
Tot i que està previst que la Generalitat ajudi via subvencions a consolidar l’estructura, Munté és conscient que no seran recursos suficients per poder desenvolupar el projecte d’interpretació històrica que vol dur a terme al seu interior el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII). Per aquesta raó, s’ha mostrat conscient que “caldrà trobar fórmules imaginatives i compartides per fer possible el seu finançament, però abans hi ha un pas previ i necessari que és el que ha de donar el Govern municipal”, ha subratllat.
Segons Lucía Martín, l’executiu local no es va adonar fins fa dues setmanes que mai es va aprovar la protecció de la capella: “Fa pocs dies ens trobàvem celebrant La Diada i va ser allà que vam detectar que hi havia hagut algun tipus de malentès entre departaments per tramitar aquesta declaració”, ha esgrimit al ple. Tal com ha avançat, des de l’Ajuntament ja s’ha “solventat” aquesta situació i han començat els treballs de “l’estudi valoratiu, històric, arquitectònic i d’evolució constructiva per poder tirar endavant definitivament aquesta petició”. En el seu darrer torn de paraula Munté li ha replicat que espera que “aquesta vegada vagui de veritat”.
veurem com acaba,no me en fio ni un pel