Trencant les enquestes. Després de fer saltar la sorpresa a les generals, els socialistes del Districte de Sant Andreu han tornat a robar la cartera als sobiranistes. En el cas d’aquestes europees i gairebé amb un miler de vots de diferència, el PSC ha passat la mà per la cara a la llista de Carles Puigdemont. En total, 17.285 veïns i veïnes han tenyit de vermell el Districte, multiplicant per dos els resultats de fa cinc anys.
Si bé percentualment els socialistes pràcticament han calcat els resultats de fa un mes, al segon esglaó del podi els independentistes s’han fet la traveta entre ells. Per poc més d’un centenar de vots JxCAT ha revalidat l’hegemonia sobiranista per davant d’una ERC que no sembla haver aglutinat als cupaires que han volgut participar en les europees. Si bé totes dues llistes anaven encapçalades pels seus respectius líders (Carles Puigdemont i Oriol Junqueras), la divisió del vot s’ha acabat declinant per la figura de l’home a l’exili.
Els qui sí que han ingressat a l’UCI electoral són els comuns. Mentre que l’any 2014 ICV i Podemos per separat van aglutinar prop de 10.300 paperetes, aquest 26M la coalició de les dues formacions han fet fallida. En total s’han deixat pel camí gairebé dos milers de suports. A on han anat a parar aquests votants? Difícil de saber, la fuga sembla diluïda entre les diferents formacions. En canvi, el traspàs de vot que sembla més evident al Districte és el del PP cap a C’s i VOX.
Finalment la formació taronja ha fet el sorpasso als populars en tots els comicis que s’han celebrat al districte en els darrers cinc anys. Només els quedaven les europees i aquest Superdiumenge l’han segellat. Si bé a la darrera cita amb les urnes europees van aplegar 4.000 suports, aquest 2019 s’han superat en comptar més de 6.300 paperetes. Tot i això, cal tenir en compte que Ciutadans es torna a quedar a la zona baixa de la taula; en aquestes eleccions europees només han fregat el 9% del global.
Per últim, destacar l’enfonsament generalitzat del PP. Després de fer aigües fa només un mes a les generals, aquestes europees han acabat de confirmar el declivi popular (només salvats pel resultat a la cambra barcelonina). Encara que en nombres absoluts han aconseguit una xifra similar de vots, l’increment de la participació ha castigat amb duresa la històrica formació. El motiu: la meitat percentual dels veïns que van confiar en ells als darrers comicis europeus, ara els han girat l’esquena. Alguns d’ells, per passar a confiar en VOX (1.137 vots).
Com s’ha mencionat, la caiguda lliure del PP sobre el percentatge s’ha vist agreujada, precisament, per l’increment exponencial de la participació. El fet de coincidir les europees amb les municipals ha ajudat al fet que les urnes amb els sobres blaus s’hagin vist molt més plenes. En total, al Districte de Sant Andreu han baixat als col·legis electorals 73.165 veïns, una pujada de més de 16 punts respecte a les darreres eleccions (superant fins i tot la mitjana de la ciutat de Barcelona). Val a dir que aquesta crescuda difícilment es repetirà a les properes europees.
Pel que fa a l’agrupament de vot, aquests cinc anys entre uns comicis i els altres ha servit per demostrar com els sectors sobiranista i constitucionalista han anat sumant de mica en mica més adeptes. Dit d’una altra manera, l’escenari s’ha polaritzat. Al llarg del cicle el moviment independentista ha sumat fins a quatre punts, mentre que els constitucionalistes n’han guanyat uns altres cinc. Per tant, qui ha sortit perdent? L’espai que actualment configuren els comuns. La meitat dels seus votants s’han escapat a una banda i altra.
Fotografia | Acte central de la campanya electoral dels socialistes a la Fabra i Coats / PSOE