L’exregidor del Districte de Sant Andreu i posteriorment alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, s’ha sumat al consell assessor que ha constituït l’empresa privada Aigües de Barcelona (Agbar). Segons la companyia subministradora, la constitució d’aquest nou organisme té com a objectiu “establir un diàleg sòlid” sobre aspectes socials i d’innovació de la gestió de l’aigua. Si bé la companyia ha admès que la participació dels seus membres és remunerada, no ha fet pública la quantitat que pagarà a l’exregidor socialista.
Pel que fa al calendari, l’organisme es reunirà fins a quatre vegades al llarg d’aquest 2019 i servirà com a think tank d’Agbar, amb l’objectiu de reconduir l’acció social de la companyia. De fet, la primera trobada s’ha dut a terme aquest mateix dimarts a la seva seu i ha servit per tractar temes com l’economia, la gestió de l’aigua o la responsabilitat social. Tal com ha comunicat la companyia, aquesta sèrie de debats han de servir per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.
Tot i això, s’ha de tenir en compte que els membres del consell assessor també ajudaran a Agbar a elaborar tota una sèrie de recomanacions i línies de treball futures. Més enllà d’Hereu, entre els seus integrants també hi destaquen altres figures polítiques com Dolors Camats (del mateix partit que l’actual regidora Laia Ortiz; ICV), l’exdiputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, o els secretaris generals d’UGT i CCOO de Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco. A més, l’empresa també ha fitxat polítics en actiu, com el secretari d’Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Francisco Iglesias (ERC). Personalitats que ara treballaran colze a colze amb el president d’Agbar, Ángel Simón, així com altres membres de la companyia, com ara el conseller delegat Albert Martínez, i el director general, Ignacio Escudero.
Per la seva banda, la plataforma Aigua és Vida ha denunciat la tasca que tindrà el nou consell assessor, ja que al seu parer treballarà per fer un “rentat de cara” de la companyia. A parer de l’entitat que advoca per la municipalització de l’aigua, el nou espai és “un fals organisme de participació” i ha fet una crida a recollir adhesions al Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica.
A més, el regidor responsable de la remunicipalització del servei a l’Ajuntament, Eloi Badia, ha piulat a Twitter que “qui traeix els seus ideals i s’oblida a qui representa, mai serà un bon assessor ni pot ser servidor públic“. Des del seu punt de vista també resulta “inacceptable” que Iglesias, com a membre del Govern, sigui assessor de la multinacional: “Al costat d’això, les portes giratòries són una broma“, ha remarcat.
Fotografia | AGBAR