El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Subestació elèctrica de Sant Andreu / DGM

Exigeixen desmantellar l’actual subestació elèctrica

Societat

Dijous 28 de juny, 11:30 hores del matí. Zona nord de Sant Andreu; frontera amb la Trinitat Vella. A banda i banda de la carretera de Ribes s’alcen les torres i les diverses instal·lacions de la subestació elèctrica de Sant Andreu, gestionada per Red Eléctrica Española i Endesa. Com a banda sonora: el soroll dels centenars de cotxes que circulen i el lleuger brunzit de l’electricitat circulant pel cablejat.

 

La popularment coneguda com a zona zero de Sant Andreu s’ha convertit en un dels focus reivindicatius més potents del territori. Tal com exigeixen les associacions de veïns Sant Andreu Nord – Tramuntana i Trinitat Vella, el sector s’ha de “dignificar”. Un procés urbanístic on, per ara, centraran els seus esforços a desmantellar o soterrar la subestació. Tal com assenyala el president de l’entitat andreuenca, Manolo Muñoz, “segurament és la zona més contaminada de Sant Andreu”.

En aquest sentit, ell mateix relata com de la nit al dia un grup de veïns de la zona es van començar a preocupar pels efectes que podia tenir la instal·lació sobre la seva salut. “Arran d’això, vam decidir organitzar una assemblea i, per la nostra sorpresa, va venir molta gent; pel que des d’aleshores ens hem posat a treballar tant amb l’Ajuntament com amb Ecologistes en Acció, entre altres grups”, explica Muñoz.

Quin és el seu plantejament? El desmuntatge: “Volem que se l’emportin d’aquí; actualment ja no es fan aquest tipus de centrals a les ciutats”, qüestiona el representant veïnal. A més, ell mateix recorda que els veïns i veïnes que es van instal·lar a viure als nous blocs de la plaça de la Primavera ho van fer amb la promesa que la planta seria desmuntada en breus. Si més no, aquesta continua allà.

Pel que fa a la possible contaminació electromagnètica, la presidenta de l’AVV de Trinitat Vella, Manoli Martínez, recorda que la zona ja és una de les més crítiques per culpa de la pol·lució de les rondes, el Nus de la Trinitat i la Meridiana, al qual se li ha d’afegir la problemàtica acústica que generen els vehicles que hi circulen. “Només ens falta sumar els danys sobre la salut que pot generar la subestació”, afegeix.

La línia opera amb 220 KV / DGM
La línia opera amb 220 KV / DGM

Per tal de mesurar aquesta possible afectació, des de la cooperativa Biohabita s’ha dut a terme una investigació de tempteig. Quins han sigut els resultats? Tal com revela l’especialista Carlos Sentmenat, “ens hem trobat valors propers als límits que nosaltres recomanem; per sota, però propers“, detalla. Per aquest motiu, Sentmenat recomana que es faci un informe més exhaustiu per veure si realment sobrepassa els valors perjudicials per la salut.

Ara bé, tal com destaca l’investigador, aquests valors poden resultar enganyosos. Si bé la cooperativa treballa amb uns estàndards de qualitat, ells mateixos apunten que la legislació permet valors de contaminació electromagnètica molt més elevats. “Les lleis han sigut pensades per a les situacions laborals i tampoc s’ha posat gaire sobre la taula la salut; hi ha investigadors que assenyalen la necessitat d’establir valors molt més baixos”, apunta.

Al cap i a la fi, “tots aquests valors no estan pensats pels dormitoris, on passem 8 hores regenerant el nostre cos; pel que tot tipus de mesures s’haurien de focalitzar en aquest àmbit”, considera. Ara, als veïns els fa por enfrontar-se a Endesa i a Red Eléctrica? “Nosaltres som com Don Quixot, no tenim por dels monstres“, avança Muñoz.

Fotografia | La subestació, vista des de la carretera de Ribes / DGM

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt