Fins a onze veïns i veïnes de Sant Andreu figuraran a les llistes electorals dels comicis del proper 21 de desembre al Parlament de Catalunya. Si bé alguns noms repeteixen respecte a les anteriors paperetes, altres són nous en aquesta aventura política. Alhora, també cal destacar noms insignes que han caigut per aquest 21D.
Entre totes les formacions polítiques, Catalunya en Comú – Podem i ERC són els partits que més destaquen per la quantitat d’andreuencs que aporten a les llistes. En el cas de la primera, la coalició d’esquerres alternatives presenta al veí i coordinador d’ICV, David Cid, com a número 7, mentre que la seva companya electoral i membre de la gestora de Podem, Conchi Abellán, figurarà en la desena posició. Més avall de la papereta també hi figura José Ramón Pinto (número 70), com a membre de l’assemblea de Barcelona en Comú.
En el cas d’Esquerra, en el número 29 de la seva papereta per la demarcació de Barcelona hi anirà Robert Fabregat, qui va ser president del Casal dels republicans a Sant Andreu i ara ocupa el càrrec de president de la federació d’ERC a Barcelona. En paral·lel, en el número 58 hi figurarà Marina Sánchez, fins ara secretària de la Dona a Barcelona, mentre que el veí del Bon Pastor, José Luis Sáez, anirà en el lloc 65 de la papereta.
Cal destacar, però, que noms pràcticament històrics dels republicans, com el d’Oriol Amorós, deixaran de concórrer en aquests comicis. Segons expliquen fonts dels republicans, Amorós hauria assegurat al principi de la seva carrera que només participaria en dos mandats, però que “la brevetat d’aquests i l’excepcionalitat de Junts pel Sí” va fer que participés en algun que altre procés electoral més.
En el cas de les persones que han sigut detingudes en les darreres setmanes, com el cas d’en Josué Sallent (ja en llibertat), des d’Esquerra asseguren que se’ls va oferir anar en llistes. Si més no, en el cas de Sallent, aquest va rebutjar l’oferta per motius de defensa jurídica, expliquen. Per altra banda, l’andreuenc i director general d’Hisenda, Albert Castellanos, no anirà a llistes, ja que és de les poques persones que ha mantingut el càrrec a la Generalitat (tot i que el seu depèn de la continuïtat d’Oriol Junqueras, persona que el va designar en la direcció de l’ens català).
Des del PDeCAT de Sant Andreu la candidata és Anna Figueras, qui fins ara ha sigut diputada al Parlament des de l’any 2006 i membre de l’executiva del partit a Barcelona. Si més no, les darreres enquestes posen difícil a Figueras mantenir el seu escó, ja que anirà en el lloc 36 de la llista per Barcelona.
En el cas del PSC, el secretari general dels socialistes al Districte de Sant Andreu, Enric Fernàndez-Velilla, anirà al lloc 25, mentre que la seva històrica companya de files, Núria Gispert, tancarà la papereta des del número 76. En aquest sentit, cal recordar que Gispert ja va ser regidora del PSC a l’Ajuntament de Barcelona i fins i tot va arribar a la direcció estatal de Càritas Diocesana.
Per part de Ciutadans, el conseller del Districte de Sant Andreu i enllaç de la Secretaria de Joventut, Jordi Obón, anirà en el número 55. I, en paral·lel, des del Partit Popular també han decidit apostar per la seva consellera de Districte, Carmen Santana, la qual figurarà en el lloc número 45 del PP. Per últim, des de la CUP asseguren que cap andreuenc ha sigut escollit per anar a les seves llistes.
FOTOGRAFIA | Parlament de Catalunya / WIKICOMMONS