El diari independent de Sant Andreu de Palomar

bota-dinero-pressupostos-ajuntament-david-garcia-mateu

Quin és el patrimoni dels consellers del Govern? (II)

Política

No només la regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés, està obligada per la Llei Anticorrupció del 2007 a fer públic el seu patrimoni i els seus ingressos. També ho estan els consellers del seu Govern del Districte. A la plana web de transparència de l’Ajuntament, comuns i socialistes també s’han vist obligats a penjar les seves declaracions de béns i ingressos, tot i que tots ells infringeixen el punt que fa referència a la declaració d’Hisenda (no la publiquen).

 

Alhora, cal destacar que, si bé l’Ajuntament disposa d’un mecanisme per anar actualitzant les dades fiscals (variacions al llarg del mandat), cap dels consellers ha penjat més informació que la que ja van fer pública al principi del mandat. Per tant, resulta impossible analitzar si els seus comptes bancaris s’han engreixat gaire des que han pres les cadires del poder.

Només el conseller tècnic, Iván Marzá, va actualitzar les dades el 25 de febrer de 2016 en assumir el nou càrrec al Districte. Si més no, la mà dreta de Carmen Andrés només va actualitzar la xifra del que cobraria pel seu nou estatus polític. D’ingressar 10.000 euros bruts anuals com a conseller de l’oposició, a guanyar 51.950 euros (el que representen 3.710,71 euros nets al mes). A principi de mandat Marzá només va fer constar dos comptes corrents a Bankia per valor de 1.520 euros, tot i que també restava a l’espera de cobrar 1.998,85 euros + l’1% de les accions de la mateixa entitat financera que posseïa. Pel que fa a propietats immobiliàries i cotxes, Marzá assegurava no tenir-ne cap.

Una circumstància que es repeteix en el cas del segon i últim conseller socialista al Districte, Antonio Fortes. Aquest va declarar el passat 31 de març (data de la seva presa de possessió), que només tenia un compte al BBVA amb 3.000 euros. Des d’ençà que és conseller, Fortes ingressa 500 euros bruts per cadascuna de les 20 sessions polítiques a les quals ha d’assistir anualment.

Entre les declaracions de propietats destaquen les del comú Antoni Lluís Corbella. Més enllà de posseir tres places de pàrquing i un pis a Barcelona, Corbella també té una casa amb la propietat compartida a Aransa (Pirineu català) i un garatge ple de vehicles clàssics: una Montesa Impala del ’87, una Ossa 175 del mateix any, un Seat 1500 del ’84, un Lada Niva del ’93 i un Mercedes 240 del ’96. Més enllà de la seva pensió de jubilació (1.982 euros nets al mes), Corbella té dos comptes bancaris a la Coop 57 i a l’Openbank per valor de 41.400 euros, així com un pla de pensions de 8.260 euros. Com a càrrec electe ingressa 400 euros nets per cadascuna de les 20 sessions a les quals ha d’assistir.

La portaveu del Govern del Districte, Blanca Port, ha declarat posseir un pis al 50%, així com quatre comptes corrents (també al 50%) que sumen 92.105,19 euros i un pla de pensions d’ocupació de la Generalitat per valor de 1.423,22 euros. Actualment Port percep 47.000 euros bruts anuals, tot i que el codi étic de Barcelona en Comú estableix que només pot cobrar 2.200 euros en 14 pagues (en lloc dels 3.357,15 euros mensuals). Tot i això, assegura ingressar només 1.800 euros. Cal destacar, però, que l’excedent econòmic no es queda a les arques públiques, sinó que el partit polític el dóna a entitats i projectes mitjançant La Filadora.

Qui en teoria també dóna el seu excedent de sou (tot i que no ho fa constar a la seva declaració pública), és el conseller Felipe López-Aranguren. La seva retribució com a conseller és de 2.288 euros nets al mes, pel que 88 euros haurien de ser desviats a La Filadora. López-Aranguren assegura no tenir cap propietat ni vehicle, així com només un compte al Santander amb 12.000 euros.

Els altres tres consellers de Sant Andreu en Comú, Elvira Juncosa, Jordi Gimeno, Josep Alberjón i José Maria Fanlo només perceben dietes per la seva dedicació política (500 euros bruts per la cada una de la vintena de sessions aproximades que fan anualment). Per aquest motiu, molts combinen el seu càrrec electe amb altres feines. En aquest sentit, Juncosa, qui va declarar posseir un únic compte corrent a Catalunya Caixa amb 947,62 euros, treballa a l’Institut d’Estudis Catalans d’on ingressa una nòmina de 1.354,82 euros nets al mes.

Per la seva banda, Jordi Gimeno continua treballant a la gestoria Esco Expansión, d’on percep una retribució de 1.100 euros mensuals, els quals se sumen als 3.000 euros anuals que ingressa pel lloguer d’un local de la seva propietat. Gimeno també posseeix un pis al 50% i una plaça de pàrquing.

Si més no, aquestes propietats es queden curtes si es comparen amb les de Jose Maria Fanlo. El conseller declarava l’estiu de 2015 tenir dos pisos a Barcelona, un pàrquing, un terreny a Pineda de Mar i una casa a Terol (tots adquirits l’any 2014, menys el pis que el té hipotecat). En assumir el càrrec, Fanlo disposava, entre els seus cinc comptes bancaris, unlíquid econòmic de 93.665,62 euros.

Per últim, del conseller Josep Maria Alberjón destaca dedicació com a tutor a l’Escola Bon Pastor, d’on percep 2.107,76 euros mensuals i que, suposadament, després ingressa en la seva llibreta d’estalvis de La Caixa (compartida entre tres) i on guarda uns estalvis de 13.424 euros. A més, Alberjon també comparteix un dipòsit a termini a la mateixa entitat financera amb 105.000 euros i posseeix el 50% de les accions de Caixa Bank, les quals el passat mes de juliol de 2015 tenien un valor de 2.656 euros. Qui és conseller de medi ambient i sostenibilitat al Districte, també es dedica a fer de catequista a la Parròquia de la Santíssima Trinitat.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt