El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Tema

sant andreu

Compte enrere per rehabilitar la cúpula de Sant Andreu

Economia
Cúpula de la parròquia de Sant Andreu / DGM

Habemus adjudicació. Entre les vuit empreses que es van presentar al concurs públic, l’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha designat a l’empresa Rècop Restauracions Arquitectòniques com a encarregada per rehabilitar la cúpula de l’Església de Sant Andreu de Palomar. En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que la inversió (1,1ME) no la durà a terme només l’organisme de la Generalitat, sinó que es pagarà a tres parts per igual entre l’Incasòl, l’Ajuntament i l’Arquebisbat de Barcelona.

Continua llegint

Són legals tots els pisos turístics de Sant Andreu?

Societat

Airbnb és la pàgina web més utilitzada per molts a l’hora de buscar pisos, legals o no, on passar un dies de vacances a ciutats d’arreu del món. Sant Andreu de Palomar no se n’escapa.

Continua llegint

‘Els incompliments del Govern generen desconfiança’

Opinió
perfil-quim-panart-conseller-erc

Una de les eines més importants amb les que compta un govern municipal a l’hora de definir i concretar quines són les seves prioritats és El Pla d’Actuació Municipal (PAM). En aquest document s’explica quins seran els grans eixos del govern per aplicar durant el mandat, quins són els principals objectius per a la ciutat i com es pensen concretar. Per tal de fer-ho de forma explícita, el PAM s’articula a través de tota una sèrie de documents que especifiquen aquests objectius districte a districte; aquests documents són els que es coneixen amb el nom de PAD (Pla d’actuació del Districte)

Avui la situació és, en aquest aspecte com en molts d’altres, confusa i poc concreta. El govern de Barcelona en Comú i PSC ha aconseguit un rècord estrany, el seu projecte no va aconseguir entrar a debat. Tots els altres grups municipals hi vam votar en contra.

Des del grup municipal d’ERC la desconfiança cap a l’actual govern ve motivada pel reiterat incompliment d’acords als que s’havia arribat i que a hores d’ara encara no s’han acomplert, com per exemple el de la tarja de transport T-16 per als joves, que havia de ser gairebé gratuïta i que es va acordar al començament del mandat. També s’han incomplert a través d’actuacions com la del carrer del Pont de Sant Andreu, on els compromisos als quals s’havia arribat amb entitats com el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias es veien trasbalsats per l’enderrocament del mur, acció que contradeia els compromisos als que s’havia arribat.

Així doncs, ens hem anat trobant amb una manera de fer que posa per davant la comunicació a la gestió, on sembla que és més important donar noticies i comunicar projectes, que no pas treballar-los i consensuar-los seriosament.

Cal afegir que, des d’ERC-Sant Andreu es va treballar aquest tema en una jornada participativa amb la nostra militància durant el mes de maig de 2015 i que en les nostres intervencions als plenaris, des del mes d’octubre del 2015, el Conseller portaveu, Carlos Escuredo, ha insistit sempre en obrir la porta al diàleg sobre el Pla d’Actuació del Districte.

La realitat de la gestió que s’ha fet fins ara ens ha portat a haver d’assumir un paper de oposició que nosaltres volíem més constructiva i ens ha anat conduint a posar en qüestió molts dels projectes que es presenten des del govern no tant pel contingut com per la forma, donada l’escassa capacitat demostrada fins ara d’encarar els problemes de la nostra ciutat, del nostre poble i dels barris que formen el districte, de forma profunda, raonada, parlada i consensuada.

Fins ara, ha preocupat més la presentació de xifres i projectes que no pas el contingut d’aquests. Vivim temps convulsos en els quals els problemes de la nostra gent, de les dones, els homes, els joves i les criatures, necessiten sobretot ser enfrontats amb rigor, amb capacitat d’arribar a acords, d’assolir consensos, d’anar al moll de l’os de cada una d’aquestes mancances que ens tenallen en moments de crisi.
Vivim temps que necessiten més que mai de l’acord, del treball a fons, del diàleg rigorós i de la participació (ben plantejada i ben executada) de tots els qui formem la nostra realitat del dia a dia.

Esperem que aquest espai que ens ofereix l’Exprés de Sant Andreu ens permeti explicar-nos més en detall, més profundament, sobre la nostra visió del treball municipal.
I volem també aprofitar aquest primer article per donar la benvinguda a aquest nou i ambiciós projecte comunicatiu.

La història de Sant Andreu sota les llambordes

Societat
cases-del-pont-des-del-campanar-de-sant-andreu-editada-david-garcia-mateu

Els carrers s’omplen de gent i de vida. Les façanes són testimoni d’infinitat d’històries. Cada persona que camina deixa la seva petjada. L’organització dels antics pobladors del nucli històric de Sant Andreu de Palomar també van deixar una empremta que moltes vegades, però, passa inadvertida. Una herència que conviu a l’alçada dels ulls de tots els veïns i veïnes.

Continua llegint

Manifest fundacional de L’Exprés: neix, creix, construeix

L'Exprés de Sant Andreu

Volem fiscalitzar, informar, reflexionar i crear comunitat. Volem que aquests siguin els quatre pilars sobre els quals s’arreli L’Exprés de Sant Andreu. Tenim molt clars els nostres orígens. L’experiència professional que arrosseguem està íntimament vinculada al periodisme de proximitat i és ara quan volem emprendre un nou camí.

Continua llegint

‘Fem possible un pla de treball compromès i participat’

Opinió
perfil-blanca-port-consellera-barcelona-en-comu

La no aprovació del Pla d’Actuació Municipal (PAM), document que recull també el Pla d’Actuació de Districte (PAD), a la Comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona del passat 19 d’octubre en cap cas significa que Sant Andreu de Palomar no disposi d’un programa que estableixi les prioritats polítiques a dur a terme per part de l’executiu del Districte.

Unes prioritats que tenim ben definides i que combinen les accions urgents per fer front a l’emergència social amb mesures de caire més estratègic que ens han d’encaminar cap a un Sant Andreu que aposti pel comerç de proximitat i l’economia solidària; actuacions que facin front als reptes del canvi climàtic amb una aposta decidida per la mobilitat sostenible; que permetin tancar les cicatrius urbanístiques obertes; i que articulin mecanismes i propostes per garantir a la ciutadania el dret a l’habitatge, a l’educació, a la salut, la cultura…

Aquestes actuacions i prioritats, en les quals estem treballant des del moment en què assumim el govern del Districte amb mesures i projectes ja en marxa, no neixen del no res. Es tracta d’una proposta inicial elaborada per l’equip de govern, en base a un programa electoral on es recollien demandes de la ciutadania i de les entitats de Sant Andreu, i que s’ha enriquit amb un procés de construcció col·lectiva sota el paraigües de la plataforma decidim.barcelona. El document resultant és fruit de la més alta participació ciutadana en un Pla d’Actuació Municipal que a Sant Andreu s’ha concretat en 47 sessions presencials de debat on han participat més d’un miler de persones, amb aportacions (presencials i virtuals) de 127 entitats i del qual van sortir més de 380 propostes de les quals més d’un 70% s’han incorporat a les 121 actuacions que conformen el document obtingut com a resultat del procés participatiu. Es per això, que entenem que aquest document ha marcar les línies d’actuació a Sant Andreu i, malgrat que ja no sigui com a PAD, treballarem amb la resta de grups municipals que conformen el Consell Plenari del Districte per tal que donin suport a cada una de les mesures concretes que el conformen.

Estem convençuts que les formacions polítiques de l’oposició estaran a l’altura de les circumstàncies i recolzaran les actuacions i projectes en marxa i d’altres per venir que tenen com a principal objectiu el bé comú de les veïnes i els veïns de Sant Andreu i la resolució de mancances que, en alguns casos, porten anys de retard. La pacificació del Carrer Gran, les obres de remodelació del mercat, els avenços en les actuacions previstes a les Casernes, la finalització del PERI Residència-Lanzarote, l’ampliació de la xarxa de carrils bici, la millora de la Rambla de Fabra i Puig i Onze de Setembre, la humanització de la Meridiana per a convertir-la en un eix cívic de referència a la ciutat, l’augment de les beques menjador, garantir la funció social de l’habitatge, la millora del mapa d’equipaments educatius o la lluita contra les violències masclistes, entre d’altres, són alguns exemples de les propostes que contempla el programa del govern i on volem comptar amb el suport de la resta de formacions amb presència al Districte.

Vés a dalt