L’American Space de la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, en el punt de mira. L’Ajuntament de Barcelona ha rebut un avís formal de l’ambaixada nord-americana a Madrid que li demana complir l’ordre executiva 14173, aprovada sota el govern de Donald Trump i coneguda com a Ending Illegal Discrimination and Restoring Merit-Based Opportunity. Aquesta norma prohibeix que els fons aportats pels EUA es destinin a projectes que impulsin la Diversitat, l’Equitat i la Inclusió (DEI).
El focus del requeriment precisament és l’American Space Barcelona, un programa cultural i educatiu que funciona a la biblioteca de Sant Andreu de Palomar amb suport econòmic estatunidenc, tal com han revelat fonts municipals a El Periódico. El govern municipal ha optat per plantar cara i considera que la petició no té base legal. Aquest enfrontament podria comprometre els recursos d’un projecte iniciat el 2016 per enfortir els llaços entre ambdós països i orientar joves en la seva formació acadèmica. Actualment, l’espai ofereix activitats com tallers de tecnologia, videojocs i impressió 3D per a infants i adolescents.
L’American Space és una iniciativa amb nou anys de trajectòria que ha reunit més de 77.000 participants en gairebé 2.000 esdeveniments, convertint-se en un referent d’intercanvi cultural i aprenentatge. L’Ajuntament el defensa com un exemple d’èxit i rebutja les limitacions imposades, al·legant que van en contra dels principis d’inclusió, igualtat i pluralitat que caracteritzen la ciutat. Aquests valors, segons el consistori, són pilars bàsics de les seves polítiques i es reflecteixen en tots els seus programes.
A més, el govern local sosté que la directiva de Trump no és aplicable fora dels Estats Units i que contradiu la legislació europea, estatal i autonòmica, que protegeixen la diversitat i els drets humans. L’espai de la biblioteca, remarquen, és un lloc obert i segur on es treballa per la integració i la interculturalitat. Malgrat el desafiament, Barcelona no vol trencar del tot amb els EUA i es mostra disposada a buscar noves aliances amb institucions americanes que comparteixin el seu compromís amb la justícia social.
El programa, fruit de la col·laboració amb el Consolat dels EUA i la xarxa de biblioteques públiques, atén sobretot joves estudiants i professionals. Inclou sessions per millorar l’anglès, orientació per accedir a universitats nord-americanes i activitats tecnològiques com robòtica o disseny digital. També destaca per projectes com Technovation Girls, que fomenta la presència femenina en la ciència i la tecnologia, un enfocament que podria incomodar l’actual administració de Trump.
La norma estatunidenca pretén suprimir qualsevol iniciativa que corregeixi desigualtats històriques, un plantejament oposat a les polítiques europees dels últims anys. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha subratllat l’impacte positiu del projecte i ha lamentat la interferència, recordant que els EUA hi aporten 20.000 euros anuals. Si els fons es retiressin, l’Ajuntament hauria de buscar alternatives amb altres socis per mantenir viu l’American Space.
Fotografia | Inauguració de l’American Space Barcelona l’any 2016, quan Jaume Collboni era tinent d’alcaldia // Ajuntament de Barcelona