El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Acord per reconstruir la coberta i consolidar la Capella dels Segadors

Societat

Acord històric. L’Ajuntament de Barcelona, l’Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de Sant Andreu de Palomar han signat aquest dilluns un conveni per a rehabilitar la coberta de la Capella dels Segadors. Una obra que serà la primera passa per preservar la seva memòria històrica, ja que està previst que en un futur es converteixi en un centre d’interpretació que “relacioni el passat, el present i el futur d’aquest espai en el conjunt del territori i del país”, han avançat des de l’Ajuntament.

 

El projecte acordat inclou la rehabilitació de les voltes de maó de pla dels diversos espais que configuren la capella, seguint la geometria i arrancada de les voltes originals. També es rehabilitarà l’estructura del forjat de la coberta a basa d’un nou forjat inclinat construït amb biguetes de fusta i tauler contraxapat i es rehabilitaran les façanes exteriors.

L’acord, que compta amb un pressupost de 300.000 euros (130.000 dels quals, municipals) l’han signat la mateixa regidora del Districte, Marta Villanueva, el Bisbe Auxiliar i Vicari general de Barcelona, Javier Vilanova, el rector de la parròquia de Sant Andreu de Palomar, mossèn Toni Roman, i la representant del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Sandra Bestraten. Amb els seus vistiplaus, s’ha donat via lliure perquè l’Arquebisbat encomani les obres i les executi en un termini màxim de dos anys.

Per tal d’assegurar el compliment del conveni, les parts també han acordat la creació d’una comissió de seguiment on, a més, hi haurà representants del Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar. Segons Villanueva, el conveni “dona resposta a una històrica reivindicació veïnal”, promoguda sobretot per aquestes dues entitats. “La restauració de la capella reforçarà la identitat del barri i la nostra herència cultural, a més de proporcionar oportunitats educatives per a promoure la consciència històrica i l’apreciació del nostre patrimoni” ha afegit la regidora.

D’esquerra a dreta, mossèn Toni Roman, el Bisbe Auxiliar Javier Vilanova, la regidora Marta Villanueva i la represenant del CAC, Sandra Bestraten // AJUNTAMENT DE BCN

La Capella dels Segadors va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria d’espai històric l’any 2022. Es troba adossada a la parròquia actual, situada entre el carrer dels Segadors i la plaça de les Dones de Motor Ibérica, tot just al centre de la trama urbana que va constituir l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar. És l’única estructura, conjuntament amb la rectoria del recinte eclesiàstic, que encara es preserva de l’antiga parròquia. Més enllà de la seva singularitat física, l’edifici és un indret cabdal per explicar la història de Catalunya i d’Europa, en especial la que va succeir entre 1640 i 1714, fins al final de la Guerra de Successió. De fet, l’himne Nacional de Catalunya, basat en la lletra original dels segadors, esmenta dels fets ocorreguts en aquest espai.

 

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt