El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’activista antifeixista Neus Català tindrà un parc a Sant Andreu

Societat

La històrica activista política i lluitadora antifeixista, Neus Català, donarà nom a un futur parc de Sant Andreu de Palomar. Així ho ha decidit la Ponència del Nomenclàtor, la qual vol ampliar el nombre de carrers de Barcelona amb noms de dona (actualment només representen el 7%). En aquest cas, Català batejarà un parc de nova creació entre els carrers de Palomar i Estefania de Requesens, al sector de Colorantes on avui dia les grues aixequen un nou complex residencial.

 

Català va ser l’última supervivent catalana del camp d’extermini nazi de Ravensbrück, on va ser deportada en 1944, i va mantenir durant tota la seva vida el compromís amb les lluites socials fins a la seva mort en 2019, amb 103 anys d’edat. Precisament, la seva trajectòria vital va ser novel·lada per Carme Martí en el llibre ‘Un cel de plom’. Volum que, anys més tard, seria interpretat als escenaris per l’actriu Mercè Arànega (2015) i a les pantalles de cinema pel director Miquel Romans (2023).

Amb l’objectiu de poder reflectir la incansable tasca de Neus Català com a testimoni dels supervivents dels camps de concentració i d’extermini nazis, la ponència també ha acordat la instal·lació d’un faristol de memòria sobre la seva figura al futur parc.

Neus Català, amb el seu retrat de presonera en el camp nazi // ELDIARIO

Pel que fa a altres carrers del Districte que es feminitzaran, la ponència ha decidit dedicar un passatge a Pilar Santiago. La mestra i militant del POUM (Barruelo de Santullán, Palència 1914 – Barcelona 1998) donarà nom a la via que s’obrirà entre el carrer de Concepció Arenal i l’avinguda Meridiana (la Sagrera). En paral·lel i en el mateix barri, també hi haurà els jardins d’Encarnació Colomina, religiosa fundadora de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret. En aquest cas, el seu nom batejarà els jardins que hi ha entre els carrers de Berenguer de Palou i Garcilaso.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt