Guerra oberta. Les sis associacions de veïns del Districte de Sant Andreu es trobaran en assemblea oberta el proper dilluns a les 17:30 hores, al costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, per planificar i organitzar accions contundents per aturar el projecte de tanatori a les Casernes. Una trobada oberta a tothom que també servirà per revelar les cartes que van jugar Mémora, Ajuntament i Consorci de la Zona Franca (CZF) a la reunió del passat dilluns amb els representants veïnals.
Segons constata el president de l’AVV de Sant Andreu de Palomar, Santi Serra, l’únic objectiu de Mémora és “vendre un producte” amb l’argument que “volen fer un favor al veïnat”. “Nosaltres tota la vida hem tingut Sancho de Ávila a cinc parades de metro i aquí no ens han de vendre res, perquè com a veïnat teníem un compromís amb l’administració per fer uns equipaments que, de cop i volta, ens volen prendre“, relata Serra.
Un caramel enverinat
Segons explica el mateix representant veïnal, per primera vegada els delegats de Mémora van verbalitzar la seva intenció de “regalar a l’Ajuntament 4.500 metres quadrats de solar, perquè ells només necessiten 1.500 metres quadrats on fer quatre sales de vetlla“. Una oferta on la presidenta de l’AV de Sant Andreu Sud, Cristina Galán, veu gat amagat: “Costa molt de creure que un privat compri per 4,5 milions d’euros 6.000 metres quadrats, utilitzi 1.500 i no vulgui la resta; ha d’haver alguna cosa aparaulada amb l’Ajuntament darrere de tot això”, considera.
“Arribats a aquest punt nosaltres vam ser molt clars als representants de la funerària: volem fer complir el compromís i aturar el tanatori privat“, afegeix Serra. Un posicionament que ja ha estat acompanyat els darrers dilluns de mobilitzacions a la plaça d’Orfila i que, en opinió de Galán, ja ha servit perquè els empresaris “toquessin de peus a terra i s’adonessin que hi ha un rebuig frontal del veïnat”.
11 de gener, el dia clau
Davant d’aquesta circumstància, i assabentats que la compra definitiva del terreny per part de Mémora al CZF no s’executarà fins a l’11 de gener, el veïnat ara té l’objectiu de redoblar esforços, retardar la signatura i aturar el projecte. Un fet, però, que el representant del CZF, Francisco Sensat, no va veure pas viable, tot i que la mateixa regidora de Sant Andreu, Lucía Martín, també es va apuntar a l’opció de negociar i parlar de la qüestió.
A parer del vocal de l’AVV Sant Andreu Nord – Tramuntana, Carlos Blanch, la regidora “va tenir una altra forma d’encarar la negociació, però sembla que no l’espanti el que suposa aquest projecte, és molt bèstia el que pretenen avalar des de l’Ajuntament”. Una forma d’agafar el projecte des del vessant mediador per part de Martín que, en tot cas, tampoc va agradar als representants de Mémora: aquests van revelar que ja havien assumit el sobre cost de definir arquitectònicament el projecte en funció del que els havia encomanat l’Ajuntament.
L’equip de Martín compra l’oferta de Mémora
Tot i que algunes fonts assenyalen que Martín s’ha mostrat inquieta les darreres jornades per la contundent reacció del veïnat i que al mateix dia següent de la reunió va citar-se amb el delegat socialista de l’Estat al CZF, Pere Navarro, amb la idea de trobar una solució al conflicte, no totes les veus a la trobada van anar en la mateixa direcció. “En un determinat moment la gerent del Districte, Maria Gas, va presentar-nos com un win-win el fet d’agafar aquests 4.000 metres quadrats de franc, però tots sabem que aquí qui hauria de desenvolupar l’equipament és l’Ajuntament i ens podem trobar com a la resta de peces de Casernes: un solar allà abandonat o que amb el temps també decideixin vendre’l a un nou privat”, assumeix Serra.
A criteri de Blanch, del que realment ha de responsabilitzar-se l’Ajuntament és de la gestió que n’ha fet de tot plegat amb el CZF: “En quin moment decideixen amb nocturnitat treure a subhasta aquesta peça? Quin dret tenien de vendre uns terrenys públics a un privat? A mi em dona urticària escoltar als comuns dir d’entrada que són terrenys privats”, expressa. Al seu parer, la “teatralització” que el Govern de Martín està duent a terme en les darreres trobades no amaga la gestió que han fet de tot plegat: “El que han de fer és treballar i tornar els diners que Mémora va posar com a paga i senyal per començar a planificar un equipament públic; per part nostra no pensem negociar cap engruna“, emfatitza.
La solució passa per una decisió política
En la mateixa línia, la presidenta de l’AVV de Sant Andreu Sud també exigeix responsabilitats polítiques a l’equip de la regidora: “Des del principi que el Govern de l’Ajuntament es renta les mans i no diu res, però això ha de tenir una solució política que sembla que no volen assumir“. “Al final són els mateixos socialistes i comuns els que ocupen els càrrecs a l’Ajuntament i al CZF; el que han de fer és donar l’ordre als tècnics que facin marxa enrere amb l’operació”, sintetitza.
“Ara com a veïns ens toca exigir que l’Ajuntament es posi les piles i deixi de llençar pilotes fora; ha d’aturar aquest esquarterament dels terrenys de Casernes”, insisteix Galán. Tal com recorda de boca dels responsables polítics, la residència d’avis que havia d’anar també a Casernes ha sigut la primera peça a caure d’aquest passadís de la mort: “Ja ens han traït i ara ens ofereixen 4.500 metres quadrats, però han de tenir molt clar que no pensem cedir a cap mossegada més de privats en uns terrenys que són per equipaments públics“, sentència.
Fotografia | La regidora de Sant Andreu, Lucía Martín // AJUNTAMENT DE BCN