Fins a 200 persones vingudes d’arreu de Barcelona s’han congregat a la plaça de Can Fabra per denunciar les intencions del Govern de Sant Andreu en Comú i el PSC: “Iniciar la recuperació de l’antic cinema Lauren per ubicar equipaments per al barri”. Dit d’una altra manera, instal·lar a l’edifici nous usos municipals i, implícitament, desnonar el projecte autogestionat de la Cinètika.
Encara que Barcelona en Comú provés de maquillar a les xarxes socials aquest punt del Pla d’Actuació del Districte i acusés a aquest mitjà de comunicació de publicar informacions “falses”, finalment la pressió popular ha sigut la que ha fet recular a l’executiu de la regidora del Districte, Lucía Martín. Tal com ha expressat el conseller tècnic de Sant Andreu, Gerard Sentís, als representants de la Cinètika: “Si creieu que el redactat ha de ser un altre, estem disposats a canviar-ho“.
Val a dir que només començar el Consell de Barri a l’auditori de Can Fabra, el conseller socialista de Sant Andreu, Ivan Marzà, ha provat d’apagar el foc generat, assegurant que s’havia produït un “malentès” i que, en realitat, “ni es pagarà ni es recuperarà l’edifici en aquest mandat, perquè no hi ha la dotació [econòmica]“. Un relat, però, que no ha convençut a les portaveus de la Cinètika: “No entenem a quin malentès fa referència, al document consta que voleu recuperar l’espai; l’espai ja el vam recuperar nosaltres“, han defensat.
Segons han exposat els membres de l’espai autoorganitzat, l’Ajuntament ja sap qui són els propietaris dels drets d’explotació de l’espai (les vuit entitats bancàries que es van quedar amb el deute de Lauren Films). “Ara voleu parlar de recuperar i decidir el futur en un procés participatiu; feu servir l’eufemisme de què s’obrirà una participació -que seria més que qüestionable-, quan ja existeix participació de base; la vostra intenció és captar un projecte des d’organismes polítics i públics“, han assumit. “Tot just sembla que feu marxa enrere, però volem un compromís en ferm, no ens valen les paraules“, han subratllat els portaveus de la Cinètika als dos consellers.
Els consellers han acceptat signar cap document? Res d’això. Sentís els ha contestat amb un xut de pilota endavant: “La nostra intenció en aquest mandat només és recuperar la propietat que ara està en mans dels bancs, que el sòl torni a ser municipal i parlar com ens l’imaginem a deu anys vista“. “Avui no acaba el procés de participació, només comença, i si creieu que ens hem de reunir, ens podem reunir presencialment“, ha afegit. Una oferta, però, que no s’ha acceptat per part dels mobilitzats a l’auditori: “Nosaltres no legitimarem el vostre procés participatiu, com en la vida heu legitimat el nostre model de participació”.
Arribats a aquest punt, des de la Cinètika s’ha exigit “el compromís de no fer cap pla ni cap moviment per part de l’Ajuntament”. Un compromís, però, que ni Sentís ni Marzà els han concedit: “Avui era el punt de sortida del debat i no pensem decidir res; prenem nota, però no hi ha cap compromís”, ha apuntat el conseller tècnic. Per tant, caldrà esperar si aquest punt serà retirat oficialment del PAD, un cop es presenti a aprovació (assegurada) al ple del Districte de Sant Andreu. Per part dels membres de la Cinètika, la consigna ha sigut clara: “No volem tornar a venir, però si hem de tornar, tornarem molts més i ens torbareu de cara“.