“Limitar l’obertura de grans supermercats”. La CUP – Capgirem Barcelona ha aconseguit aprovar en plenari una proposició amb la qual insta al Govern local a posar fre a les empreses de distribució de gran escala. L’eina restrictiva l’ha donat la mateixa formació política d’esquerres: utilitzar el pla d’usos per impedir determinades superfícies comercials. Amb la mesura, Mercadonas, Carrefours i similars ja no tindrien possibilitats d’inaugurar nous locals a Sant Andreu.
“El plantejament haurà d’anar acompanyat d’un pla seriós de potenciació del comerç de proximitat“, ha assenyalat el conseller de la CUP-Capgirem Barcelona, Ivan Altimira. “Existeix un problema a l’hora d’entendre què és el ‘comerç de proximitat’, i ‘proximitat’ no és el Mercadona que tenim al costat de casa”, subratlla el conseller. La proposició cupaire ha hagut de ser desempatada favorablement per la presidenta del Districte, Montse Benedí, ja que favorables i detractors polítics empataven a vots.
Des del Partit Popular i Ciutadans no veuen amb bons ulls la proposta de la CUP. “És cert que estem a favor del comerç de proximitat, però no estem d’acord en el fet que es limiti la iniciativa privada“, ha apuntat la consellera del PP, Carmen Santana. Des de Ciutadans imaginen que la idea per la proposició els havia sorgit en veure el Salvados del periodista Jordi Évole sobre Mercadona. Una suposició que va quedar descartada perquè el mateix Altimira no sabia ni a quin programa es referien. “La CUP es vol afegir al desprestigi cap a les empreses de distribució que han generat un gran nombre de llocs de treball i han contribuït a la dinamització dels barris“, esgrimeix el conseller de C’s, Jordi Obón.
Una concepció social molt llunyana a la d’Altimira: “Mercadona no genera llocs de treball, sinó que genera precarització laboral i destrueix llocs de treball als comerços de proximitat familiars i històrics”. La formació taronja finalment ha justificat el seu vot negatiu per “prohibicionista, limitatiu de l’activitat econòmica i proteccionista; com totes les propostes de la CUP”, sentenciava Obón.
Sant Andreu en Comú, CiU i el PSC s’han abstingut en la votació per diverses raons. Els Comuns no acabaven de veure clara una mesura “tan restrictiva”, tot i “compartir” l’esperit de fomentar el comerç de proximitat. Arguments similars als utilitzats pels socialistes: “considerem que hi ha altres mesures per potenciar el comerç de proximitat”, sostenien, mentre des de CiU preferien que aquesta mesura la liderés l’equip de Govern “amb molta cura” a l’hora de canviar els plans d’usos.
L’únic soci que ha obtingut la CUP-Capgirem Barcelona ha sigut ERC. La formació “comparteix la filosofia” de la proposició dels seus companys de l’esquerra independentista. “És evident que cal afavorir el comerç de proximitat; no només per determinar un comerç per sobre de l’altre, sinó que el comerç de proximitat el que fa és vitalitzar i donar vida als carrers“, sentenciava el conseller d’ERC, Quim Pañart.
Deixeu-me posar una medalleta…
Fa dinou anys (19) que la Guia del Comerç Andreuenc de la WEB STAP només té petit i mitja comerç, res de supermercats mitjans/grans, ni franquícies, ni ‘grans superfícies’ …ni immobiliàries.
Des del 1997 que creiem que el que convé al nostre poble és el comerç que torna a gastar a Sant Andreu els diners que ens gastem en ell, tots els altres ens foten ben bé…
http://www.sant-andreu.com/supercomercial/