El diari independent de Sant Andreu de Palomar

carrer-ajuACntament-david-garcia-mateu

Sant Andreu i Nou Barris sumaran 1.050 nous allotjaments turístics

Economia

El Govern de Sant Andreu ha aprovat el nou Pla Especial d’Allotjaments Turístics, conegut com a PEUAT, gràcies a l’abstenció d’Esquerra Republicana de Catalunya. El nou plantejament espera centrifugar l’elevada concentració de pisos turístics al centre de la ciutat i repartir-los per zones anomenades “de creixement sostingut”, com és el cas de Sant Andreu. Amb la mesura s’espera que entre Nou Barris i Sant Andreu sorgeixin 1.050 nous allotjaments turístics.

Banner Ajuntament 300x250
 

Tal com va explicar en plenari la consellera d’habitatge, Elvira Juncosa, “el pla es basa en un conjunt de normes generals sota la màxima que cap allotjament turístic substituirà un habitatge de ciutat“. A més, només es podrà obrir una nova plaça sempre i quan es tanqui una al centre de la ciutat, una idea amb la qual el Govern pretén evitar que creixi el nombre de places turístiques existents a Barcelona.

El PEUAT també estableix que tots els nous allotjaments s’han de situar en un edifici exclusiu per l’activitat (ja sigui un hotel, un hostal, un alberg o un bloc d’apartaments turístics). Mai en escales residencials on ja visquin veïns de Sant Andreu. “El PEUAT neix amb la intenció de garantir la preservació del dret a l’habitatge, fer un equilibri d’usos i preservar la qualitat de l’espai públic”, detallava la consellera i matisava a la resta de formacions polítiques que “el Pla és regulador, no prohibicionista”.

En el cas del barri de La Sagrera, aquest no restarà afectat pel programa regulador, ja que el seu territori funciona de forma independent i té establerts un màxim de 3.000 places turístiques. Una segona zona que queda al marge de les línies generals del PEUAT és el Casc Antic de Sant Andreu. Aquest nucli històric té un límit de 100 places turístiques i entre elles ha d’haver-hi una distància de 150 metres. A més, només un 60% d’aquests allotjaments turístics podrien llogar-se per habitacions.

La proposició de Govern va ser aprovada per només un vot de diferència. L’abstenció d’ERC, que només va instar a reforçar els inspectors de pisos turístics ilegals, va permetre que comuns i socialistes tiressin endavant el Pla en la cambra, sota les discrepàncies de CiU, Ciutadans, la CUP i el PP.

Des de CiU, Josep Vilà va justificar el seu vot en contra sota la premissa que el Govern de la plaça de Sant Jaume “ja havia aprovat el pla a les comissions i així evitava aprovar-lo per consens”. Una crítica encarada a la suposada manca de diàleg dels comuns amb les forces de l’oposició. Per la seva part, la consellera del PP, Carmen Santana, només va fer referència a les conseqüències negatives de “posar fre” a “un dels motors de l’economia”.

La forma d’entendre la proposició per part de Ciutadans i la CUP – Capgirem Barcelona va ser completament extrapolada. Mentre que el conseller Jordi Obón del partit taronja contemplava que a Sant Andreu “el turisme no és un problema” i animava al Govern a potenciar-lo per “millorar l’activitat econòmica”, el cupaire Ivan Altimira considerava que “ja tenim massa habitatges turístics” i alertava sobre la possible “gentrificació” que “ja ha destruït alguns barris de Barcelona”. A més, a la CUP la xifra d’allotjaments turístics establerta pel Govern no l’acaba de convèncer: “1.050 pisos turístics entre Sant Andreu i Nou Barris; però podran ser 1.000 a Sant Andreu i només 50 a Nou Barris?”, reflexionava Altimira sense obtenir resposta.

Davant d’algunes crítiques, Juncosa dubtava de si les formacions “s’havien llegit realment el Pla o no”. També s’ha de tenir en compte que l’aprovació al Consell Plenari de Sant Andreu no és vinculant i que el programa d’allotjaments turístics al final l’hauran de votar els grups municipals a la Casa Gran.

1 Comentari

  1. En sembla fatal….Si ja son cara els lloguers a Sant Andreu q quasi es impossible viuee…No se que passara en una anys? Voley fer Fira als veins de tota la vida? Aixi ho aconseguireu

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt