El diari independent de Sant Andreu de Palomar

miquel-serrano-president-comissio-de-festes-de-sant-andreu-de-palomar

Miquel Serrano: “Els comes etílics van a més per Festa Major”

Societat

Amb 33 anys, Miquel Serrano és el president de la Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar. Un càrrec que ocupa des de fa sis anys i que simbolitzen una espècie de distinció per la seva trajectòria dins la comissió. Des dels 18 participa en la coordinadora de les festes i ara, sorprenentment, és una de les persones que més anys acumula a l’esquena. La mitjana d’edat de l’equip del qual forma part en té 22. Una joventut que és la que empeny any rere any una de les celebracions populars amb més èxit de tot Barcelona.

Banner Ajuntament 300x250
 

No us cremeu de fer tanta feina i assumir tanta responsabilitat?
S’ha de confiar molt en tot l’equip i com ens acompanyem uns amb els altres. Som unes 15 persones treballant tot l’any i després també comptem amb l’ajuda directa de més persones.

Alguna vegada s’escolta a parlar que la Comissió de Festes té empresonada la Festa Major.
Només cal mirar el programa d’actes i comptar quantes entitats organitzen la Festa Major. Són les més de 100 entitats les que munten les 275 activitats de la Festa Major. No la Comissió…

La crisi ha passat factura a les festes?
El pressupost anual de l’Ajuntament sempre és el mateix: uns 16.000 euros.

El pressupost de l’Ajuntament per la Festa Major és pràcticament ridícul…
Després hem de ser nosaltres els que recaptem fins als més de 60.000 euros amb patrocinis, publicitat i empreses que els pot interessar organitzar algun acte.

La Festa Major de Sant Andreu és molt més plural musicalment que no la Festa de la Mercè.
La Festa Major són totes les entitats que fan els seus concerts: les festes alternatives, les festes reivindicatives, els agrupaments, els esplais, bars, veïns… tot això és la Festa Major. Tothom fa el que vol i porta a tocar a qui vulgui. Ha vingut des del Josmar al Paco Pil.

Quin és l’espectacle que més t’agrada dels programats enguany?
Els Hotel Cochambre. Et descollones i t’ho passes de puta mare. És la banda de la Festa Major. Aquesta gent allà on van triomfen. Sempre tenen ple amb les seves versions de tot cristo.

Però sempre hi ha com una sensació que any baixa el nivell dels grups…
Perquè molts grups ja han tancat. Fem un munt de trucades, però sempre ens diuen el mateix: ‘ja hem tancat la gira’. I això la gent no ho entén…

La diversitat de les festes també la representarà l’actor Pep Munné amb el seu pregó sobre el “mestissatge de Sant Andreu”.
Mestissatge és que el programa oficial tingui al seu interior el programa de les festes reivindicatives i alternatives. Hi ha gent de totes les opinions, de tots els colors i fins i tot tenim tots els partits polítics fent actes per la gent: concerts, xocolatades, paelles… i sempre obert a tothom. A la Festa Major hi té cabuda tothom amb respecte i civisme.

Alguns veïns i veïnes del carrer d’Otger critiquen que les festes estan organitzades sempre al voltant de la biblioteca, en comptes de passar-les a l’interior del recinte de la Fabra i Coats. Es podria mirar de fer alguna cosa?
La manca d’espai a Sant Andreu és el que mana. Però si es vol fer alguna cosa dins de Fabra i Coats, és l’Ajuntament qui ho ha d’organitzar.

Quines converses hi ha amb el Govern de l’Ajuntament?
Així com l’any passat sí que van treballar, aquest any estan ‘missing’ [es busquen]. En canvi els tècnics sí que han fet una bona feina.

Una de les novetats és el protocol contra les agressions sexistes.
És una aposta. Aquestes coses sempre sumen. I no només hi ha agressions sexistes, sinó que durant la Festa Major també és bastant trist trobar-se menors beguts a les 23 hores.

Moltes vegades la festa del poble és la festa d’iniciació en la nit.
Sí, però abans quan sorties et bevies un parell de cerveses o combinats, però no anaves fins al punt d’agafar un coma etílic. Cada any els comes etílics van a més per Festa Major. I agradar no agrada, és desagradable.

‘Fer botellón’ fa perdre l’essència de ‘fer poble’?
Les entitats tenen manca de jovent i si tu està a una entitat des de ben jove i saps el que costa muntar una festa. Quan beus el que fas és col·laborar amb la festa. Pot ser que els joves que fan ‘botellón’ no han viscut mai aquesta vida associativa.

Afortunadament durant les festes mai hi han hagut problemes greus de seguretat.
Per sort no. Hi havia anys que la presència policial era molt forta, però la Comissió de Festes ja va demanar al nou Govern un canvi, perquè quan sorties del metro de plaça d’Orfila et trobaves tot blindat d’antiavalots. Però va ser fins i tot el nou Govern qui ens va dir que no calia tanta visibilitat policial.

L’incivisme, en canvi, sí que és un problema de vegades.
Abans l’Ajuntament no posava lavabos. Va ser la pressió de les entitats de tota Barcelona les que van fer obligatori posar lavabos allà on es fa un concert. Si no posen lavabos és normal que pixin a la porta d’un pàrquing, però si hi ha lavabos i la gent pixa fora, és incivisme. Al cap i a la fi aquestes actituds no han de tacar la gran feina que fan les entitats durant Festa Major i s’agraeix molt el seu compromís.

Tags:

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt